Nemzetközi Mobilitási Nap 2018.02.21.

2018. február 21-én megrendezésre került a résztvevői létszám tekintetében minden idők legsikeresebb Nemzetközi Mobilitási Napja. Az EHÖK, az ESN, a Nemzetközi és Külkapcsolati Központ közös szervezésű, egy egész délutánon át kitartó eseményére több, mint 80 hallgató regisztrált a kezdésig. A program célja, hogy minél többi mobilitási lehetőséget mutassunk be a hallgatóknak, és meghozzuk kedvüket, hogy más országban is szerezzenek tanulmányi és munkatapasztalatot, ezzel is segítve a nyelvtanulás lehetőségét.
Az első nagyobb blokkban a klasszikus mobilitási programokról esett szó. Először az ERASMUS+ pályázati tudnivalóktól hangzottak el információk kezdve a CEEPUS ösztöndíjjal, egészen a japán ösztöndíjakig.
Első előadóként Kátai Henrietta, a Nemzetközi és Külkapcsolati Központ nemzetközi koordinátora mondta el a pályázás során követendő folyamatlépéseket, és hívta fel a figyelmet a fontosabb határidőkre. A prezentáció az alábbi linken érhető el.
Elfogadta a meghívást a Tempus Közalapítvány két munkatársa Szombath Zita és Vaprezsán Viktória, őket a Campus Mundi ösztöndíjról lehetett kérdezni. ezt követően Sebők András, elnyert Campus Mundi ösztöndíjas számolt be a kint tartózkodásáról, a külföldi mobilitása során, és az azt megelőző pályázati folyamat során megszerzett tapasztalatairól.
Majd Dr. Tarr Zsuzsanna, a Nemzetközi és Külkapcsolati Központ vezetője a CEEPUS ösztöndíjlehetőségekről tájékoztatta a hallgatóságot. Papp Szilvia, a Nemzetközi és Külkapcsolati Központ koordinátora mutatta be az Európán kívüli kreditmobilitási lehetőségeket. Shimizu Nana a japán ösztöndíjról beszélt.
Az ösztöndíjakhoz kötődő, a tanulmányi osztályokhoz közvetve kapcsolódó tájékoztatást kaphattak a hallgatók Pál Erika oktatási igazgatótól. Interaktív párbeszédekben szó esett a kreditbeszámításról vagy a végzés utáni mobilitás gyakorlati tudnivalóiról.
Nagy érdeklődés mutatkozott Fehér István az Üzleti Tudományok Intézetének professzorának előadása iránt. Hiteles és tartalmas prezentáció hangzott el minden fronton.
 

A második részben Báthory Zsófia Zsuzsanna mutatta be az Erasmus Student Network szervezetét, illetve sikeres mentorprogramját, amely ma már nem csak Gödöllőn, de a Budai Campuson is jól működik. Majd ezután a nemzetközi AIESEC-től érkezett Varga Viktor, aki a szervezet által biztosított szakmai gyakorlati lehetőségekről, önkéntes munkákról számolt be. Ezt követően előadást hallhattak a hallgatók Lauriane Drean nálunk tanuló külföldi diáktól, aki saját egyetemét mutatta be (Université de Valenciennes et du Hainaut-Cambresis). Két lelkes, nálunk tanuló spanyol diák egy kisvideón keresztül mutatta be egyetemét, a Universidad de Almeria-t. Balogh Eszter a Makovecz-programra hívta fel a figyelmet, mely a külhoni mobilitásról szól. Azért is tartjuk fontosnak, hiszen egyetemünknek több külhoni képzése is van, így jobban tudjuk erősíteni a határon túli kapcsolatainkat. Ugrósdy Mercédesz Flóra, egyetemünk hallgatója számolt be a kint eltöltött tapasztalatairól.

Végül a CCUSA és a Camp Leaders (www.campleaders.com) nyári diákmunkáiról hallgattunk. A hallgatók nemcsak nyelvtudásukat erősíthetik, de bejárhatják Amerikát is. Munkatapasztalattal és számos élménnyel gazdagodhatnak. A programsorozat második állomása a Budai Campus lesz. Március 7-én 16 órától várunk mindenkit szeretettel az A1-es előadóban! Reméljük, ott is sokan választanak majd minket!